Wat eigenlijk een spannende en opwindende bezigheid zou kunnen/moeten zijn, loopt nogal eens uit op een stressnasleep, die soms jaren kan voortsudderen. Je begon zo enthousiast, je las tijdschriften over bouwen en verbouwen, over woninginrichting, je liep stad en land af op zoek naar gordijnstoffen, meubels. Je had je al voorgesteld, hoe de tuin ingericht was en je vrienden hebben hun uiterste best gedaan om niet onvriendelijk te worden, als je er voor de zoveelste keer over begon : Wij gaan verbouwen! De praktijk wil echter nog wel eens erg weerbarstig zijn, getuige de vele bouw- en verbouwprogramma’s op tv, die er voor gemaakt schijnen te zijn om je al je enthousiaste plannen direct uit het hoofd te praten. De narigheid die mensen zich op de hals halen, als ze wel heel erg enthousiast over hun plannen beginnen te fantaseren, maar van de daarop volgende realiteit nog geen idee hebben, wordt in die programma’s breed uitgemeten. De kijkcijfers doen het prima, zoveel is zeker.

Ik vraag me af hoe het komt, dat mensen, ongeacht hun voorgeschiedenis als opleiding, demografische omstandigheden, sociale omgeving en meer,  in dergelijke sores terecht kunnen komen, terwijl men zich van te voren op en top voorbereidt. Maar toch gebeurt het. Steeds weer. Daar moet toch een reden voor te bedenken zijn?

Het zou kunnen zijn, dat het  een beetje gaat zoals met zomerkleding in het prille voorjaar : je weet wel, het is eigenlijk nog een beetje te fris voor korte mouwen en een bloesje, maar de zon schijnt! Kom op, zorgen over een verkoudheidje kun je je altijd nog maken, als het zover is en waarschijnlijk blijft die verkoudheid gewoon uit. Je ligt desnoods een paar dagen in bed met een griepje en dan is de pijn al weer over!

Met bouwen gaat het eender, alleen de pijn blijft langer en de spijt idem. Het is verstandig om een jas bij je te hebben : het is verstandig om deskundige hulp te vragen voordat je verkouden wordt, voordat de bouwsores je pret vergalt.

Het ìs ook leuk en zeker opwindend en spannend om samen met een architect over je plannen na te denken. Die architect kan je op heel veel extra’s wijzen, kan je verrassende mogelijkheden bieden, die je van de weeromstuit nòg weer een stapje verder brengen. In een goede samenwerking stapelen de ideeën zich op en kijk je gemakkelijker kritisch naar je plannen.

Verder kan een architect je plannen technisch goed uitwerken, adviseren over kleuren, materialen en inrichting. De architect kan een bestek schrijven, waarmee je een juridisch juiste overeenkomst kunt sluiten met aannemers, installateurs, schilders en leveranciers. Hij kan je bijstaan in het zoeken naar een aannemer, hij kan prijzen controleren en vergelijken en je goed onderlegd adviseren in de keuze voor een uitvoerende partij. Verder zal de architect je in alle zaken, de bouw betreffend, uit de wind houden. Je krijgt de steun in je rug die je – geloof me – hard nodig hebt als je, zoals de meeste opdrachtgevers, min of meer leek bent. En last, but not least : de architect kan toezicht houden op de uitvoering van het werk en die vermaledijde meerwerkrekeningen voorkomen.

Als je jezelf hebt verzekerd van die nodige steun en toeverlaat, kun je onbezorgd je gaan bezighouden met al die prettige zaken, zoals dromen over gordijnstoffen, meubels, kleuren… de tuin, niet te vergeten en ga zo maar door. Overigens, die architect zal je ook dìe dromen helpen waarmaken, het is tenslotte een niet onbelangrijk deel van zijn vak! En reken maar dat ie dat graag doet.

Verbouwen is een spannende, verrassende, opwindende… Nou ja, verbouwen is gewoon hartstikke leuk!